Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast
Aanmelden Nieuwsbrief

Prive Gids Istanbul - Turks home | sitemap | contact   

Nederlandstalige Gids in Istanbul!

Met een "Nederlandstalige gids", haal je veel meer uit je bezoek aan Istanbul. Ontdek samen met onze gids deze wereldstad en geniet van het ander Istanbul ! Ervaar een fantastische Istanbulbeleving samen met Prive Gids Istanbul !
Turkije & Istanbul

Turkije heet officieel ‘De Republiek Turkije’. Turkije ligt grotendeels in Azië op het schiereiland Klein- Azië, tussen de Zwarte Zee en de Middellandse zee. Het land wordt vaak tot Europa gerekend vanwege culturele en politieke redenen. Istanbul is de hoofdstad en het deel van Turkije wat ten westen ligt van deze stad ligt in Europa. Aangezien Turkije in twee werelddelen ligt, is er een grens. Deze grens is natuurlijk en bestaat uit de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Deze natuurlijke grens verbindt de Zwarte Zee met de Middellandse Zee. Turkije grenst in het noordwesten aan Bulgarije, in het noordoosten aan Georgië, in het oosten aan Azerbeidzjan, Armenië en Iran, in het zuidoosten aan Syrië en Irak en in het westen aan Griekenland.
In Turkije is er een strikte scheiding tussen staat en geloof. De Islam is het meest voorkomende geloof in Turkije en ondanks de scheiding heeft dit op het platteland nog een uitermate grote invloed op het maatschappelijke leven. De Turkse keuken is over het algemeen erg gezond. De gerechten zijn gebaseerd op verse groenten, gegrild vlees, veel verschillende soorten salade, yoghurtsauzen en vers fruit. Tijdens uw groepsreis Turkije zal u verrast zijn over de diversiteit van deze keuken en manieren van bereiding. Turkije kent een geschiedenis van diverse culturen en dit is in veel steden nog goed terug te zien. Deze geschiedenis zorgt er voor dat er in Turkije voor toeristen genoeg te beleven valt en veel te zien is. Zo kunt u een bezoekje brengen aan een van de vele musea, kerken of ruïne steden, maar wanneer u door een willekeurige stad loopt zult u zien dat ook daar nog ontzettend veel te zien is uit de historie van het land. De officiële taal is Turks, maar in de grotere steden spreken veel mensen ook Duits, Engels of Frans. Wanneer u tijdens uw groepsreis Turkije de kleinere dorpen bezoekt en verder het land in trekt zal het communiceren wat lastiger verlopen. Een klein woordenboekje meenemen kan een hoop schelen en bovendien vinden de locale inwoners het geweldig als u probeert wat Turkse woorden uit te spreken.

Bezienswaardigheden in Istanbul

Van alle steden ter wereld is Istanbul een van de meest historische. Zo is deze stad de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis, namelijk het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Het feit dat deze stad zoveel historie heeft, is goed terug te zien. Het Ottomaanse Topkapi paleis, de Süleymaniye Moskee, Aya Sofia, de Chorakerk, het Hippodrome, Yerebatan Sarniçi, de Galatoren, het Dolmabahçe paleis, de Grand bazaar, de Egyptische bazaar en de Blauwe Moskee u vindt ze allemaal in Istanbul. Dit zijn stuk voor stuk prachtige bouwwerken die een enorme indruk achterlaten. Wanneer u tijdens uw reis graag nog wat archeologische opgravingen wilt bekijken is het Archeologisch museum in Istanbul ook een leuke locatie voor een middagje uit. Ook kunt u door middel van een rondvaart over de Bosporus de stad bewonderen, vanaf de grens tussen het Europese en Aziatische deel. Zeker een must!


Algemene informatie Turkije
Turkije heeft 76.805.524 inwoners en een totale oppervlakte van 783.562 km². Grenzend in het noordwesten aan Bulgarije, in het noordoosten aan Georgië, in het oosten aan Azerbeidzjan, Armenië en Iran, in het zuidoosten aan Syrië en Irak en in het westen aan Griekenland, ligt Turkije gedeeltelijk in Europa (3 %) en gedeeltelijk in Azië (%97). Deze grens tussen deze twee werelddelen is een natuurlijke grens en bestaat uit de zeestraat Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Deze wateren verbinden de Zwarte Zee met de Middellandse Zee. Het is in Turkije een uur later dan in Nederland.

Klimaat in Istanbul

De gemiddelde temperatuur in Istanbul ligt rond de 18 graden. Vooral in de zomermaanden juli en augustus is de kans op tropische temperaturen (tot ver boven de 30 graden) groot. Op warme dagen kan het onaangenaam warm zijn in Istanbul. 's Winters komt de temperatuur nog wel eens onder het vriespunt. De koudste maanden, januari en februari, hebben een gemiddelde temperatuur van plus 5 graden. De natste maanden in Istanbul zijn de wintermaanden. Een hevige sneeuwbui is dan ook niet uitgesloten. Maar ook in de natte wintermaanden komt de gemiddelde neerslag vrijwel nooit boven het maximum van 100 mm uit. In Nederlandse steden is 100mm neerslag per maand ongeveer het gemiddelde.


Feestdagen
Turkije heeft diverse nationale feest- en gedenkdagen. Zo wordt op 23 april de ‘Dag van het Kind’ gevierd. Kinderen nemen symbolisch plaats op de burgemeesterszetel zodat de politici worden herinnerd aan de toekomst van komende generaties. Op 19 mei is het ‘Jeugd en Sport Dag’ en op 30 augustus is het de ‘Dag van de Overwinning’ waarmee de overwinning op de Grieken in 1922 bij Dumpulinar wordt herdacht.

Wist u dat?
De tulpen die Nederlanders als Nederlands beschouwen komen officieel uit Turkije. Een ambassadeur van het rijk van de Sultan Süleyman de Grote exporteerde de tulpen in 1554 naar Wenen en vanuit Wenen zijn ze naar Nederland gekomen.

Religie en Cultuur in Turkije
De grootste religie in Turkije is de Islam. Zo’n 96% van de bevolking hangt dit geloof aan. Turkije staat ook bekend om de beroemde theehuizen. Deze theehuizen zijn werkelijk overal te vinden, vooral in de allerkleinste dorpjes. Oorspronkelijk waren dit ontmoetingsplaatsen voor de mannen, waar ze met vrienden een spelletje konden spelen. Tegenwoordig zijn de theehuizen voor zowel mannen als vrouwen open. De Turkse keuken is een van de drie beste keukens ter wereld. De gerechten zijn gezond en gebaseerd op gegrild vlees (kebap), veel verschillende soorten salade, warme en koude honderden soorten meze’s (voorgerechten), verse groenten en fruit en honderden soorten toetjes zoals baklava. De diversiteit van deze keuken maakt dat er voor ieder wat wils te krijgen is zowel voor vleesleifhebbers als vegetariers en kinderen. De traditionele kleding van Turkije wordt eigenlijk alleen nog gedragen op bruiloften en feesten.

Toeristen
De Turkse bevolking is zeer gastvrij en vriendelijk, en wanneer u wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld een kopje thee te komen drinken bij een winkel en dit afslaat zullen sommige zich beledigd voelen. De inwoners zijn ook erg behulpzaam. U moet tijdens uw reis in Turkije ook niet vreemd opkijken als u door tal van verkopers wordt aangesproken en wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun winkel. Vaak proberen ze u wat producten aan te praten, maar het toerisme groeit en de bevolking leert dat dit niet altijd positief uitpakt. In Turkije zijn tal van restaurants en cafés, wanneer u hier iets gaat eten of drinken dan is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk, de lonen zijn redelijk laag en er wordt vaak op een fooi gerekend.

Klimaat in Turkije
In Turkije vertoont het klimaat vrij grote verschillen die samenhangen met de hoogte en de ligging ten opzichte van de zee. In het Zwarte Zeegebied heerst een mild klimaat, de winters zijn zacht en de zomers ook. Het zuiden en westen hebben warme zomers en milde maar vochtige winters en in het binnenland heerst een landklimaat. De zomers zijn hier heet en droog en de winters streng. Aan de Turkse Rivièra heerst een mediterraan klimaat met hete droge zomers.

Beste vakantieperiode Turkije
De beste vakantieperiode voor uw rondreis Turkije is afhankelijk van uw doel en of u goed tegen de warmte kan of niet. Om naar de zuidkust te gaan is de beste periode vanaf april tot en met oktober, maar in juli en augustus kan de temperatuur aardig oplopen. In de wintermaanden is het in dit gebied ook prima vertoeven. In het Zwarte Zeegebied is de temperatuur het hele jaar door aangenaam en de Turkse Rivièra is ’s zomers vrij warm, dus dan is het aan te raden om voor of na de zomer naar dit gebied te reizen.

Praktische informatie


Reisdocument en visum
Om in Turkije binnen te komen heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig die nog minstens drie maanden geldig is bij terugkomst in Nederland. Ook moet u een visum kopen bij de douane in Turkije. Dit visum is 3 maanden geldig en kost 15 euro.

Baggage
De maximale hoeveelheid bagage is over het algemeen twintig kilo per persoon. Dit kan echter verschillen per maatschappij, het is dan ook aan te raden vooraf bij uw reisorganisatie te informeren naar de precieze hoeveelheid.

Elektriciteit
In Turkije is de stroomspanning 220 Volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland.

Eten en Drinken
Het water dat in Turkije uit de kraan komt is meestal geschikt om te drinken maar we raden het niet aan. Ijsblokjes kunnen gemaakt zijn van kraanwater dus het is aan te raden deze af te slaan wanneer u ergens wat gaat drinken. Flessen bronwater zijn overal te koop. Het eten in Turkije is gezond en gevarieerd. Wanneer u uit eten gaat of ergens wat gaat drinken is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk. Thee is de nationale drank van Turkije, maar koffie kunt u ook geregeld tegenkomen.

Geld
In Turkije betaalt men met de Turkse Lira (TL) en 1 euro staat gelijk aan ongeveer 2,30 Turkse Lira (februarie 2012). In de grote steden en toeristische gebieden kunt u ook met euro’s betalen. Ook zijn er overal ATM’s (pin automaten) waar u kunt pinnen. In de meeste hotels, winkels, supermarkten en restaurants kunt u betalen met uw creditcard. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van half negen ’s morgens tot en met twaalf uur ’s middags en vervolgens van half twee ’s middags tot vijf uur ‘s middags.
Het is gebruikelijk om bij restaurants en cafes een fooi te geven van 5% tot 10%. Wanneer u met de taxi reist, zal omhoog afronden al voldoende zijn, maar een fooi is uiteraard altijd welkom. Een vast bedrag afspreken raden we niet aan. Wanneer u gaat shoppen in Turkije is het belangrijk om af te dingen vooral in de bazaars. De verkopers willen verdienen en zullen een hogere prijs vragen dan wat het product werkelijk waard is. Oefening baart kunst en u zult merken dat zodra u dit systeem doorheeft het zelfs leuk wordt.

Veiligheid
De criminaliteit in Turkije is relatief laag zelf in de metropool Istanbul is het zeer veilig, maar zakkenrollers komen natuurlijk overal voor. Het is dus aan te raden om waardevolle spullen niet open en bloot ergens in het zicht neer te leggen maar hou deze bij u of stop uw spullen in een kluis.

Alle rechten voorbehouden 2016 | Home | Adverteren�| Disclaimer

TURSAB Nr : 8259
LA SEMiRA Turizm Seyahat Acentasi

Licenced Travel Agency